Recordaantal aanmeldingen voor Dutch Open Brass Band Championships

Op zaterdag 10 juni 2023 worden voor de zesde maal de Dutch Open Brass Band Championships (DOBC) georganiseerd. Op 1 december sloot de inschrijving voor het kampioenschap in 2023. Vijfentwintig bands hebben zich ingetekend, opnieuw een recordaantal. Door de vele aanmeldingen kunnen niet alle bands geplaatst worden. Met een strakke planning kunnen 20 brassbands deelnemen in de Oosterpoort in Groningen.


De belangstelling voor het evenement is de laatste jaren enorm toegenomen. In 2022 werd het evenement voor het eerst in de Oosterpoort Groningen georganiseerd. Dat was een groot succes, voor de editie van 2023 hebben een recordaantal bands zich aangemeld. Het unieke concept van de DOBC heeft een grote aantrekkingskracht op bands uit binnen- en buitenland. De deelnemers komen uit Nederland, België, Duitsland en Zwitserland.

Bij de DOBC mogen bands hun eigen 30 minuten durende programma samenstellen. Het programma moet bestaan uit één wedstrijdwerk naar keuze op het niveau van de divisie waarin de brassband uitkomt. De resterende tijd wordt er een aanvullend programma gespeeld. De organisatie moedigt deelnemers aan om nieuw repertoire te spelen. In elke afdeling wordt een prijs toegekend voor het beste totaalprogramma, meest vernieuwende programma en beste solist.

De Dutch Open Brass Band Championships is onderdeel van Groningen Brass Experience, een jaarlijks muziekfestival dat verbinding zoekt met andere sectoren en organisaties. Groningen Brass Experience wordt gehouden van donderdag 8 tot en met zondag 11 juni 2023. Meer informatie over de DOBC en Groningen Brass Experience is te vinden op de website www.groningenbrass.com.

Deelnemers tweede divisie:
Gereformeerde Brassband Groningen – Jan Werkman
Brass Band Düren, Düren (D)  – Martin Schädlich
Martini Brassband Groningen – Rieks van der Velde
Brassband David, Zwolle – Wilbert Zwier
Brassband Panta Rhei, Gent (B) – Tim De Maeseneer
Brass Band Schoonhoven B – Joop Nijholt

Deelnemers eerste divisie:
Cologne Concert Brass, Köln (D) – Heinrich Schmidt
Chr. Brassband Pro Rege, Heerenveen – Anne van den Berg
Mercator Brassband, Kruibeke (B) – Tim De Maeseneer
Brass Band Kirchenmusik Flühli (CH) – Armin Renggli
Gloria Deï, Gerkesklooster – Gerk Huisma
Brassband Kunst naar Kracht, De Goorn – Pieter Koster
YBB NRW, North Rhine Westphalia (D) – Martin Schädlich

Deelnemers kampioensdivisie:
Provinciale Brassband Groningen, Bedum – Richard Visser
La Concordia Vétroz (CH) – Bertrand Moren
Soli Brass, Leeuwarden – Anne van den Berg
Brass Band Schoonhoven A – Erik Janssen
De Bazuin Oenkerk A – Jaap Musschenga
Brassband De Wâldsang, Buitenpost – Rieks van der Velde
Brassband Willebroek (B) – Frans Violet

Foto van Mercator Brassband uit Kruibeke (België). Zij nemen ook in 2023 deel aan de DOBC en zullen de titel verdedigen. Fotograaf: Jesse Bouma.