Workshops cultureel ondernemerschap

Vanaf 14 september a.s. start de Kunstraad Groningen samen met Cultuur+Ondernemen een viertal gratis workshops in Groningen op het gebied van cultureel ondernemerschap. Wat komt er aan bod?

Ø  14 september: Cultureel ondernemerschap – de basis
Locatie: Kunstraad, Martinikerkhof 13
Tijd: 14:00 uur tot 16:00 uur

Ø  12 oktober: Meer grip op de financiële planning
Locatie: Volgt
Tijd: 14:00 uur tot 16:00 uur

Ø  9 november: Hoe pas ik de Governance Code Cultuur toe?
Locatie: Volgt
Tijd: 14:00 uur tot 16:00 uur

Ø  14 december: Financiering van je project, product of onderneming
Locatie: Vrijdag, Noorderbuitensingel 11, lokaal 3
Tijd: 14:00 uur tot 16:00 uur


Ben je maker, kunstenaar en/ of ondernemer in het culturele veld en geïnteresseerd in deelname aan één of meerdere workshops? Geef je op via info@kunstraadgroningen.nl. Deelname is gratis.

Voor meer informatie over de inhoud van de verschillende workshops ga je naar: https://kunstraadgroningen.nl/workshops/ of lees je hieronder verder.

14 september: Cultureel OndernemerschapDe basis

Wat is ondernemen nu eigenlijk en waarom is ondernemen in de culturele sector anders dan in andere sectoren? Wat zijn de vaardigheden die je daarvoor nodig hebt? In deze workshop gaan we in op de basis van het ondernemen en het positioneren van je beroepspraktijk.

Ondernemen is doen. In deze workshop gaan we praktisch aan de slag met presenteren, netwerken en kansen ontdekken. Waar sta je nu en waar wil je naartoe groeien? Aan het einde van deze workshop heb je overzicht in waar je naar toe wilt en welke stappen je kunt zetten om daar te komen.
Je alvast verdiepen in het onderwerp? Bij Cultuur+Ondernemen kun je de zakelijke gids downloaden met daarin handige informatie en tips over cultureel ondernemerschap.

Trainer: Ben Wiegman, adviseur zakelijk ontwikkelen bij Cultuur+Ondernemen.

12 oktober: Meer grip op de financiële planning

Om te kunnen leven van wat je het liefste doet als maker, kunstenaar of cultureel ondernemer moet je ook denken aan de zakelijke kant van je werk. Je wilt vooruitkijken en daarvoor is het belangrijk om goed inzicht te hebben in je financiële cijfers. Hoe ga je hiermee om? En wat kan je doen om meer grip te krijgen op je financiële planning?

In deze workshop nemen we je mee naar de financiële wereld binnen de creatieve- en culturele sector. Met welke vraagstukken heb jij te maken? Wat moet je daarbij in overweging nemen? Kan een lening onderdeel uitmaken van jouw plan? Je maakt kennis met de Culturele Financieringswijzer en hoe je deze kan inzetten. We gaan aan de slag met:
·         Financieel inzicht krijgen in jouw onderneming;
·         Weten hoe je jouw onderneming financieel gezond kan houden;
·         De financiële vraagstukken die er bij jou spelen.

Je alvast verdiepen in het onderwerp? Bekijk dit artikel met tips om de regie te houden in tijden van stijgende lasten of lees dit artikel over hoe je je idee op papier kunt zetten voor een leenaanvraag.

Trainer: Sébastien Kramer. Sébastien Kramer werkt als adviseur bij Cultuur+Ondernemen in het kennisgebied Financiële Faciliteiten. Hij heeft een achtergrond in de financiële wereld en zet zijn opgedane kennis en ervaring graag in om meerwaarde te bieden aan de culturele en creatieve sector.

9 november: Hoe pas ik de Governance Code Cultuur toe?

Met goed bestuur en toezicht binnen jouw culturele organisatie sta je sterker en werk je mee aan een gezonde sector. Waar begin je? En hoe pak je dat aan? De Governance Code Cultuur biedt een basis voor het hoe je dit als bestuurder en toezichthouder kunt toepassen en bepaalde dynamieken kunt herkennen. Aan de hand van voorbeelden en principes laten we je zien hoe je de Code in praktijk kan brengen binnen jouw organisatie.

In deze workshop gaan we in op de 8 principes uit de Governance Code Cultuur en bespreken we hoe je de deze in de praktijk kunt toepassen. Na afloop heb je inzicht in doel en inhoud van de Code en kun je aan de slag deze voor je organisatie te interpreteren en aan te scherpen. Het programma gaat in op:  
–          Wat houdt de Governance Code Cultuur in?
–          Verdieping in de 8 principes van de Code
–          Hoe ga ik er als bestuurder of zakelijkleider mee aan de slag?
–          Cases en dilemma’s uit de praktijk over het herkennen van ongewenste belangenverstrengeling of grensoverschrijdend gedrag.

Je alvast verdiepen in het onderwerp? Lees dit artikel over effectief bestuurlijk vergaderen of bekijk de checklist voor het uitvoeren van een zelfevaluatie.

Trainer: Yvonne Twisk, adviseur governance bij Cultuur+Ondernemen. Zij adviseert culturele organisaties over de toepassing van de Governance Code Cultuur. Ze geeft trainingen voor toezichthouders en bestuurders en begeleidt zelfevaluaties. Naast haar werk bij Cultuur+Ondernemen opereert ze als zelfstandig adviseur onder de naam House of Culture. Zij is voorzitter van een raad van toezicht en heeft ruime bestuurlijke ervaring.   

14 december: Financiering van je project, idee of onderneming

Je bent kunstenaar, maker of cultureel ondernemer en je hebt een goed idee of werkt aan een kansrijk project. Om het uit te voeren en te laten slagen heb je geld nodig. Maar hoe kom je aan dat geld? In de wereld van culturele financieringen zijn er tal van mogelijkheden. Het is dan wel fijn om te weten hoe je passende financiering vindt, hoe je deze kan combineren en welke routes je kan nemen.

In deze workshop gaan we aan de slag met alles was je moet én wilt weten over het financieren van jouw project, product of onderneming. De Culturele Financieringswijzer is daarbij het vertrekpunt. Daarnaast delen we tips over hoe je je goed kunt voorbereiden op het benaderen van geldbronnen. In het programma komt voorbij:
–          Hoe je je financieringsbehoefte in kaart brengt
–          Welke financieringsbronnen er zijn en hoe jij de passende geldbron kiest
–          Wat een goede en gezonde financieringsmix is
–          Hoe je de Culturele Financieringswijzer gebruikt om geld te vinden
–          Handige tips en trucs om je kennis te verdiepen met behulp van de Culturele Financieringswijzer

Je alvast verdiepen in dit onderwerp? Bekijk alvast de Culturele Financieringswijzer of blader door onze dossiers over de verschillende geldbronnen.

Trainer: Susanne Moed. Susanne is projectleider financieren bij Cultuur+Ondernemen.

Martinikerkhof 13

9712 JG Groningen

tel: 0623083195

www.kunstraadgroningen.nl