Borkum-festival groot succes!

Het leek even een scene uit een absurdistische film, honderden mensen, jong en oud, met een kleine of groteDSC_3476re vaak raargevormde koffer in de ene hand, rugzakje of andere tas in de andere hand stapten uit het lokale treintje in de Borkumse winkelstraat en keken wat onwennig om zich heen: waar was dan die muziekzaal? Pratend, grappend en grollend, liet men zich richting Kulturinsel wijzen. In optocht ging het door de winkelstraat. De lokale Borkumers keken niet op of om, men is wel wat gewend zo in het zomerseizoen, vaak toeristen, maar dit waren geen gewone toeristen. In ganzenpas toog het gezelschap westwaarts, naar het park waar tegen de duinen het theater annex bibliotheek annex zwemparadijs gelegen is. Binnen in het theater was het even zoeken, op een drietal verkenners van de bond was niemand bekend met deze locatie. Gelukkig hingen er op regelmatige plekken aanwijzingen. De plakkaten met verenigingsnamen wezen de plaats in de buurt waarvan de muzikanten hun spullen een plekje voor de dag gaven.
 
Ronddwalend ontwaarde men al snel een inspeelzaal, en op de bovenverdieping toegang tot de ruime theaterzaal. Eerst maar eens koffie, hmm, daar was door de gastheer nog niet op gerekend. Een biertent bij de ingang, dat dan weer wel, maar om nou om half negen ’s ochtends al pilsjes achterover te tikken, dat is de meeste muzikanten toch te gortig. Dan maar even het dorp in voor een bakkie- als je nog niet meteen het podium op hoefde.

Om tien uur vond in de grote zaal de opening plaats. MGD voorzitter Sikke Dijkstra en de Duitse gastheer Christian Akkerman heetten de aanwezigen welkom voor het Borkumfestival dat hier zijn première beleefde. Ruim vijfhonderd Nederlandse muzikanten waren op 11 juni 2016 afgereisd naar het Duitse Waddeneiland Borkum, om in het Kulturinsel een bijdrage te leveren aan het MGD hafabrafestival, een unicum dat een Nederlands muziekbond een festival organiseert op Duitse bodem. Zestien verenigingen uit de vier Noordelijke provincies hadden aan de oproep gehoor gegeven. Het leerlingenorkest Eenhoornbrass uit Menameradiel/Het Bildt mocht de aftrap geven. Met het werk Dakota van Jacob de Haan op de stander liet dirigent Gatze Hylkema met zijn gezelschap een mooi stuk muziek horen. De kop was er af. Juryleden Bienze IJlstra en Jacob de Haan schreven voor elk orkest een beoordeling en kende elk optreden punten toe.

 

Vanaf elf uur presenteerden de orkesten die hun podiumoptreden achter de rug hadden, op het grote terrein rond het Kulturinsel een buitenconcert voor de liefhebbers. De toch wel nieuwsgierig geworden Borkumers kwamen ook eerst aarzelend, daarna in steeds grotere getale naar het park. Met de biertent, de Grillwurst en de Pommes-mit-Majo als culinaire verlokkers, groeide de groep belangstellenden voor de buitenconcerten langzaam uit tot een vier-tot vijfhonderd-koppig publiek. Het weer was aangenaam – het sporadische spettertje regen werd blijmoedig genegeerd – en de nieuwsgierigen nestelden zich in het gras, op meegebrachte dekentjes of op de krappe bankjes en zo vormde zich een spontaan volksfeest, aangemoedigd door de vrolijke muziek van dat rare-maar-leuke Holländer-festival.

 

Binnen ging het festival door en het een na het andere orkest gaf zijn versie van het gekozen festivalwerk weer voor het publiek dat de gang naar de theaterzaal had gemaakt. De stukken werden enthousiast begroet en er werd ruimhartig geapplaudisseerd als waardering voor de prestaties. De sfeer zat er goed in, binnen zowel als buiten.DSC_3514

Aan het eind van de dag maakte de jury het oordeel bekend. De muzikanten van Looft den Heer uit Beetgumermolen, en dirigent Paulus de Jong, die met dit optreden zijn afscheid inluidde, werden als winnaar van het festival aangewezen. De brassband kreeg het hoogste aantal punten van de dag. Met de wisselbeker in handen konden de Friezen tevreden huiswaarts keren. De publieksjury, gevormd door Wietske Peters en Fred Ekkel, wees het optreden van Fanfare Ons Genoegen uit Heino aan als meest publieksgericht. Dirigent Jan Jager en muzikanten ontvingen hiervoor een wandbord als aandenken. Na nog een paar drankjes aan de buitentap pakte rond vijf uur het kleurrijke gezelschap zijn spullen weer en in omgekeerde richting werd de tocht huiswaarts aanvaard.

 
Het experiment van de MGD om een blaasmuziekfestival te plannen bij onze Oosterburen is als een groot succes bestempeld. Na afloop zijn in volle tevredenheid de organisatie en de gastheer voor het Borkumfestival editie 2017 in overleg gegaan om opnieuw een datum vast te leggen, houd de website in de gaten!

Uitslagen Festival Borkum

 

Naam vereniging Divisie Beoordeling Prijs
Eenhoornbrass                     Beetgumermolen 5 86 1e
Euterpe                               Rolde 5 85 2e
CMV Oranje C                      Grootegast 5 84.5 3e
Twister                                Winsum 8 83.5  
De Bergklanken                   Ruinerwold/Koekange 5 83.5  
De Volharding/Drenthina      De Wilp 5 80.5  
Dindua                                Vlagtwedde 5 80  
Volharding                          Ten Boer 5 78.5  
De Bazuin                           Uithuizen 4 88.5 1e
Patrimonium                       Groningen 4 85 2e
DSHO                                 Appingedam 4 84 3e
Harmonie                           Winschoten 4 82  
Ons Genoegen                    Heino 4 81.5  
Soli Deo Gloria                   Uithuizermeeden 4 81  
Looft den Heer                   Beetgumermolen 3 91 1e
Excelsior                            Grijpskerk 2 86.25 1e

 

Winnaar wisselbeker : Looft den Heer Beetgumermolen

Winnaar publieksjury: Ons Genoegen Heino