Groningen Brass Experience (9-12 juni)

Groningen Brass Experience, een nieuw muziekfestival met een gevarieerd programma rondom de DOBC

Van donderdag 9 tot en met zondag 12 juni wordt Groningen Brass Experience gehouden. Dit vierdaagse festival is ontstaan door de zeer succesvolle Dutch Open Brass Band Championships (DOBC). De DOBC is een kampioenschap voor brassbands uit de tweede-, eerste- en kampioensdivisie. Het unieke concept van de DOBC heeft een sterke aantrekkingskracht op bands uit binnen- en buitenland. Na vier zeer geslaagde edities in de Lawei in Drachten liep het evenement tegen de groeigrenzen aan. Daarom werd besloten de brassbandkampioenschappen in 2020 in Groningen voort te zetten en er een meerdaags internationaal evenement van te maken; Groningen Brass Experience. Corona gooide echter roet in het eten. De plannen werden twee jaar uitgesteld.

Groningen Brass Experience

Groningen Brass Experience is dus een gloednieuw muziekfestival rondom de Dutch Open Brass Band Championships (DOBC). Er wordt verbinding gezocht met muzikanten uit de amateurwereld, muzikanten op conservatoriumniveau en professioneel niveau. Deze editie van Groningen Brass Experience focust op talentontwikkeling en op de begeleiding van talent. In dat kader is er een concert van London Brass, zijn er concerten door plaatselijke muziekverenigingen en is er een educatief element voor getalenteerde muzikanten.

London Brass
In samenwerking met het Prins Claus Conservatorium is het gelukt om het wereldberoemde London Brass naar Groningen te halen. London Brass bestaat uit topmusici uit de Londense orkesten. Dit ensemble heeft door de jaren heen een grote reputatie opgebouwd en trekt jarenlang volle zalen op grote wereldpodia. London Brass speelt op vrijdag 10 juni in de kleine zaal van Spot/ De Oosterpoort. Kaarten voor dit unieke concert zijn verkrijgbaar via de ticketservice van Spot.

Workshops

Op donderdag 9 en vrijdag 10 juni verzorgen drie leden van London Brass workshops voor ensembles en getalenteerde muzikanten in het Prins Claus Conservatorium. Toehoorders zijn hier welkom. Op donderdagmiddag is er in samenwerking met KultuurLoket een panelgesprek over talentontwikkeling. ’s Avonds is er om 19:30 een concert door diverse ensembles in de AE-zaal van het Prins Claus Conservatorium, met medewerking van Jong NBE Noord, NNO-kopertrio, Panevezys cornet quartet Aukstyn (LT), een ensemble van het Prins Claus Conservatorium en een bugeltrio van fanfare de Bazuin uit Winsum. De toegang tot dit concert is gratis.

DOBC

Op zaterdag 11 juni vinden de DOBC plaats in de grote zaal van SPOT/Oosterpoort. Het kampioenschap heeft met 17 deelnemende brassbands uit binnen- en buitenland een sterk deelnemersveld. Er zijn twee internationale juryteams. Het juryteam voor de eerste en tweede divisie bestaat uit Matt Lewis (London Brass), Oren Marshall (London Brass) en Tijmen Botma (chef-dirigent van Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’). Het juryteam voor de kampioensdivisie bestaat uit Angela Whelan (London Brass), Eirik Gjedervik (tubasolist en dirigent uit Noorwegen) en Jan de Haan (componist en internationaal jurylid). In elke divisie zijn er prijzen te winnen. Brasspass.tv verzorgt een livestream waarmee het internationale publiek bereikt wordt. Daarnaast zal ook CU Brass verslaggeving doen. Kaarten zijn verkrijgbaar via de ticketservice van Spot.

Ommelandconcerten

Op zondag 12 juni zijn er concerten op diverse locaties in de Ommelanden met medewerking van oa. solisten van London Brass, Panevezys cornet quartet Aukstyn (LT) en Eirik Gjerdevik (N) op tuba.

Het is de bedoeling dat Groningen Brass Experience een jaarlijks festival wordt met de DOBC als vast onderdeel. Bekijk voor actuele informatie de website www.groningenbrass.com.

GBE-9-12-juni-2022