Jubileumconcert Oranje Assen (19 november 2022)

Eindelijk is het dan zover! Op zaterdag 19 november a.s. vindt in de Bonte Wever het jubileumconcert plaats van de fanfare Oranje uit Assen.

De voorverkoop hiervoor is van start gegaan op 15 september 2022, exact 100 jaar na de eerste repetitie van de fanfare.
Het eeuwfeest is dit jaar al met verschillende activiteiten gevierd, met als hoogtepunt het jubileumconcert op 19 november a.s.

In augustus 1922 werd een advertentie geplaatst in de plaatselijke kerkbode: “muzikanten gezocht”. Ongeveer 50 mensen gaven gehoor aan deze oproep en al snel werd een oprichtingsvergadering belegd. Er werd een voorlopig bestuur samengesteld dat voortvarend te werk ging en op 15 september 1922 was de eerste repetitie in “Ons Huis”. De rest is geschiedenis.

In de afgelopen eeuw heeft Oranje aan tal van activiteiten binnen en buiten de Gemeente Assen deelgenomen. In de afgelopen decennia is Oranje altijd te horen op belangrijke gebeurtenissen binnen de gemeente, zoals de Koningsdagviering en de 4 mei herdenking. Daarnaast wordt er medewerking verleend aan kerkelijke activiteiten en wordt er jaarlijks een voor- of najaarsconcert gehouden. De vereniging doet ook mee aan concoursen en kampioenschappen in de tweede divisie.

Naast het grote orkest zijn er binnen Oranje ook nog twee jeugdorkesten, de Orange Kids Band (OKB) voor de allerjongste muzikanten die pas beginnen en de Orange Youth Band (OYB) voor de iets meer gevorderde jeugdleden.

Het hoogtepunt van het jubileumjaar is het jubileumconcert, deze wordt op 19 november gegeven in de Bonte Wever. Dit belooft een avond vol afwisseling te worden. Zo is er op deze avond ook plaats voor de docenten die de leerlingen van de vereniging lesgeven. Zij zullen afzonderlijk optreden maar ook samen met Oranje. Een bijzondere plek is ingeruimd voor de uitvoering van twee wereldpremières. Het grote orkest van Oranje en de OYB spelen allebei een werk dat in opdracht van de vereniging is gecomponeerd door de in Friesland woonachtige componist Thom Zigterman. Hij heeft twee geweldige werken gecomponeerd, Panache voor Oranje en Juvenalis voor de OYB. De componist zal zelf bij de première aanwezig zijn en zal een toelichting geven op de stukken. Daarnaast wordt er ook nog een erg divers programma aangeboden aan de bezoekers. Het wordt een mooi avondvullend programma.

Vanaf nu kunnen de kaarten voor dit concert gereserveerd worden door een mail te sturen naar het secretariaat van Oranje: secretaris.oranje.assen@gmail.com. De kaarten kosten 15 euro.